Minister får kritik av partikollega

0:58 min

Barnministern Åsa Regnér (S) är negativ till att EU-migranters barn ska gå i skola i Sverige. Hennes partikollega Lena Malm ordförande för Göteborgs kommunfullmäktige reagerar starkt på det.

I en artikel i Rädda barnens tidning Barn säger Åsa Regnér att dessa barn behöver stabilitet och sammanhållen skolgång, vilket hon menar att de inte får här.

Det här har fått hennes partikollega Lena Malm ordförande för Göteborgs kommunfullmäktige att reagera starkt.
– Jag reagerar på att hon har den synen på barnen, att det inte är något värde för dem att gå i skola under den tid föräldrarna har valt att ta med dem till Sverige. Vi har en annan syn i Göteborg. Jag tycker det var ett olämpligt uttalande eftersom vi ska följa barnkonventionen och ha barnens perspektiv i första rummet.

Kan du förstå hennes resonemang om att det kanske inte är för barnets bästa att vara några månader på en plats och sen flytta igen?
– Ja, men det är en kritik man ska rikta till föräldrarna, för barnens bästa kan vara att gå i skola och få en regelbundenhet under den tid de är i Sverige. Det är det vi sagt i Göteborg.

Göteborgs stad är ju en av få kommuner i landet som faktiskt låter dessa barn gå i skola - hur tänker kommunen?
– Vi tror att det är bra för barnen att ha en systematik under dagen och att de får chans till ett lärande än att de inte har nån tillvaro överhuvudtaget i skolan.

Hur klarar skolorna av det här?
– Jag har inte hört att det skulle vara ett bekymmer, det är ju ett fåtal barn det handlar om.

Du skriver på sociala medier idag om Åsa Regner att "Ta bort henne - eller få henne att fundera högt någon annanstans", hur menar du då?
– Jag menar verkligen inte att hon ska avgå. Men jag vill inte se den här typen av uttalanden. Jag vill att Åsa Regnér ska pröva sina tankar någon annanstans. Har hon barnperspektivet framför ögonen eller är det en kritik mot föräldrarnas agerande. Det var det jag kände att hon behöver tänka över.

Åsa Regnér har avböjt att kommentera.