Bulkfartyget Victoria. Foto: Skärmdump från www.marinetraffic.com
Bulkfartyget Victoria. Foto: Skärmdump från www.marinetraffic.com

Grundstött skeppare misstänks för brott

Ett 190 meter långt bulkfartyg har gått på grund utanför Varberg.

Dykare kommer under förmiddagen att gå ned för att undersöka om det finns några skador på skrovet.

-Vi har haft flyg uppe för att kontrollera vattnen runt fartyget och man har inte kunnat se att det läckt ut någon olja, säger Arvid Tedvig, vakthavande befäl vid Kustbevakningscentralen, till TT.

Det var på lördagkvällen som fartyget gick på grund.

Fartyget, som är lastat med spannmål, var på väg från tyska Rostock till Guinea i Västafrika. Orsaken till grundstötningen är ännu oklar.

Arvid Tedvik säger till P4 Halland att det pågår en utredning och att ansvariga för fartyget är misstänkta för brott.

– Just nu är skepparen misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik, men även underlåtenhet att underrätta svenska myndigheter angående grundstötning, säger han.

Vad är det dom har missat?

– Dom gick på grund redan vid 18:30 igår kväll, men dom har inte hört av sig till några svenska myndigheter. Det var först strax innan midnatt, 23:50, som vi fick reda på att det här fartyget stod på grund från ett annat fartyg. Det var ett annat fartyg som hade lagt märke till att det stod konstigt till.

Så det var ett annat fartyg som anmälde det?

– Ja, säger Arvid Tedvik till P4 Halland. 

-Vi har personal ombord på fartyget och utredare från Sjöfartsinspektionen finns också på plats för att hålla förhör, titta på ritningar och sådant, säger Arvid Tedvig till TT.

Först efter dykarnas inspektion avgörs hur fartyget ska kunna dras loss från grundet och transporteras till hamn. All besättning finns kvar ombord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista