Bengaler brann under söndagens match Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT
Bengaler brann under söndagens match Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT

Hårdare tag inte lösningen på bengalproblemet

0:51 min

Under söndagsmötet mellan IFK Göteborg och Hammarby IF blev det tumultartat, men istället för att ta till med hårdhandskarna är det kommunikation och engagemang som gäller enligt IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius.

Trots straff för supportrar och visitationer innan matcher så fortsätter förekomsten av pyroteknik. 

Mike Sahlénius tror att klubben kommer klara sig undan böter. detta menar han beror på att klubben följt säkerhetsreglerna som finns i Allsvenskan.

- Överlag blir alla visiterade, men vi har vissa sektioner där det är selektiv visitering, Säger Mike Sahlénius

Hur bengalerna ändå kommer in på arenan vill Mike Sahlénius inte gå in på i radio. Däremot är han säker på att hårdare tag inte är vägen till en lösning.

- Vi jobbar på flera fronter för att motverka det här. Ett är att få supportrarna själva att ta ställning mot dåligt beteende.

Samtidigt som han tror att det är viktigt att klubben förstår varför inställningen till bengaler skiljer sig åt så kraftigt behövs

- Om vi ska lyckas hitta en lösning på det här kan vi inte bara vara motståndare, utan vi måste försöka hitta en öppning. Ska man hålla på med det här måste man bestämma sig för vad som är viktigt. och supportrarna är inte överens själva.

Händelsen under söndagen är nu en sak för polisen.

– Vi har en anmälan från målsägande. Det har inletts en förundersökning beträffande misshandel, säger Gerhard Sjölin, divisionschef för polisen Väst, till SVT.

Av matchbilderna att döma kastades facklan från Hammarbys sektion över till en sektion med övervägande hemmasupportrar. Någon kastade tillbaka bengalen.

– Vi har ett utvecklingsläge som är bra, det vill säga vi har film som vi håller på att granska. Vi har stora förhoppningar att kunna identifiera den här personen som befann sig bland supportrarna vid Hammarby. Troligtvis är det en Hammarbysupporter som har kastat iväg en bengal upp mot IFK:s plats, säger Sjölin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista