Bilal Alabed (till vänster) och Amr Bitar har startat en radiokanal för att hjälpa nyanlända i Göteborg. Foto: Josipa Kesic/SR
Bilal Alabed (till vänster) och Amr Bitar har startat en radiokanal för att hjälpa nyanlända i Göteborg. Foto: Josipa Kesic/SR
#flyktvägen

Radiostation hjälper nyanlända flyktingar

1:36 min

Amr Bitar och Bilal Alabed är syriska flyktingar som startat radiostationen Swedena Fm för att med sina erfarenheter hjälpa de som kommer till Sverige nu. 

Amr Bitar berättar att han kände att detta var något som saknades när han först kom till Sverige. Nu vill han hjälpa de många syrsika flyktingar att lättare hitta rätt i samhället. Amr Bitar är 27 år och journalist och hans kollega Bilal Alabed är 24 år och arkitekt.

Bägge är från Syrien och har bott i Sverige i drygt ett år. De träffades när dom lärde sig svenska och började då arbeta med hemsidan och radion.

De har en stor publik, Facebooksidan har drygt 16 600 följare men vissa inlägg på sidan har setts av runt en miljon människor. Många människor hör av sig till de och vill ha hjälp med olika saker.

Bilal Alabed berättar att många frågor handlar om just kontakt med de svenska myndigheter. I radion brukar de ha ett nytt program varje dag, ibland har de lärarare som håller kurser i svenska. Ibland har de fråga/svar program där folk får höra av sig via telefon eller sociala medier med frågor. Många gånger kan inte Bilal och Amr svaren och då får de ta hjälp av andra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista