IFK:s Göteborgs Emil Salomonsson kvitterade i förlängningen genom straff. Foto: TT Nyhetsbyrån
IFK:s Göteborgs Emil Salomonsson kvitterade i förlängningen genom straff. Foto: TT Nyhetsbyrån

Straffmål räddade poäng åt Göteborg

0:44 min

IFK Göteborg behåller en knapp serieledning efter ett straffmål på tilläggstid som innebar 1-1 i en dramatisk match mot Elfsborg.

Matchklockan på storbildsskärmarna hade hunnit ticka förbi 90 minuter när Emil Salomonsson stegade fram till straffpunkten, klippte till och skickade in bollen vid ena stolproten.

– Jag tänkte bara att jag skulle sätta dit den. Framför våran egen klack skulle bollen bara in, säger Emil Salomonsson.

Kvitterat till 1-1 och fortsatt serieledning för Blåvitt, om än enbart på bättre målskillnad, framför IFK Norrköping och AIK. Målet kom bara några minuter efter Elfsborgs ledningsmål, ett nickmål av Anders Svensson som såg ut att avgöra matchen till Boråslagets fördel. Elfsborgsspelarna med Svensson i spetsen var rejält upprört på domaren Jonas Eriksson efter matchen.

– Straffen säger jag ingenting om men det ska ju vara frispark för oss i situationen innan. Då hade det inte blivit någon straff. 1-1 är inget orättvist resultat men det är på sättet det sker, säger Anders Svensson till Radiosporten.

– Det hade varit fint att få avgöra sin sista match mot IFK hemma men Jonas Eriksson ville något annat, säger Svensson.

IFK Göteborg har inte haft någon större tur på konstgräset i Borås de senaste åren. Senaste gången det blev Göteborgsseger här var 2005.

Årets duell blev inget undantag. Trots en lång rad chanser var det först en straffspark som räddade poäng.

Förutsättningarna inför västgötaderbyt var bästa tänkbara. IFK Göteborg, som var pressat att åtminstone ta poäng för att behålla serieledningen.

Mot Elfsborg, som inte hade gett upp det lilla hoppet om SM-guld som fanns kvar. Och så en fullsatt arena på det.

När speakern några minuter före matchstart uppmanade publiken att inte tända bengaler eller maskera sig, hade delar av IFK-klacken redan dragit på sig sina luvor. Sekunderna senare tändes bengaler längs hela främre raden av IFK:s kortsida, röken spred sig över Borås Arena och matchstarten fick skjutas upp.

Men till slut kom västgötaderbyt i gång, i högt tempo. Och mycket känslor.

Redan efter omkring 40 sekunder fick IFK-anfallaren Gustav Engvall en gratischans när Anders Svensson slog en alldeles för lös bakåtpassning, men Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgsmålet lyckades precis peta undan bollen precis när Engvall skulle skjuta.

Det blev den första i en rad av chanser åt båda hållen i en tät och tuff match, som stod och vägde tills Anders Svensson nickade in ledningsmålet i 87:e minuten.

Till slut var det dock IFK Göteborg som firade mest, samtidigt som Elfsborgs lilla kvarvarande guldchans troligen försvann helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista