Elever på Emmaskolan laddar för bokmässan och möte med Praesa. Foto: Viveca Bladh/SR.
1 av 3
Elever på Emmaskolan laddar för bokmässan och möte med Praesa. Foto: Viveca Bladh/SR.
Diellza Meha går på Emmaskolan. Foto: Viveca Bladh/SR.
2 av 3
Diellza Meha går på Emmaskolan. Foto: Viveca Bladh/SR.
Praeasas Arabella Koopman på besök på Emmaskolan. Foto: Viveca Bladh/SR.
3 av 3
Praeasas Arabella Koopman på besök på Emmaskolan. Foto: Viveca Bladh/SR.

Bokmässan förenar med läsande

"Det handlar om att skapa rum för läsandet" säger Arabella Koopman på PRAESA
0:53 min

Läsfrämjarorganisationen PRAESA som i år vann världens finaste barnlittaraturpris: det till Astrid Lindgrens minne, är på årets bokmässa men också på Emmaskolan i Angered.

Arabella Koopman jobbar inom PRAESA som bygger sitt arbete på att flerspråkighet berikar läsandet bara man ser till att läsandet får utrymme.

– Praesa har fokuserat på  flerspråkighet och tillgång till litteratur och läsning så att barn lär sig att läsa på egna språket först och att sedan addera det andra språket.  För oss handlar det om att skapa informella rum där barn kan komma i kontakt med böcker, berättar Arabella Koopman.

Efter att Praesa fick Alma-priset för några månader sedan har arbetet blivit väldigt mycket intensivare, men i stort är det samma arbete förutom att organisationen också får chansen att resa runt på bokmässor och skolor. På Emmaskolan möter Arabella Koopman flera klasser och tittar på samspelet mellan lärare och elever när de talar om läsning. Bibliotekarier, lärare och fritidspedagoger berättar om sina läsgrupper och olika teman.

Barnen är nyfikna på de långväga gästerna och ser fram emot att gå på bokmässan.

"Jag ska vara med i många tävlingar så man kanske vinner böcker!" och "Man kanske möter några författare man har läst." är tankar om vad en bokmässa är.

I årskurs tre är Amuletten en av de mest populära böckerna just nu – alla har läst!

När brukar du läsa?

– Jag läser för min lillasyster, som är fem år. Hon brukar få välja en bok, vi har en stor bokhylla med böcker, berättar Diellsa Meha som går i trean på Emmaskolan.  

Hur är det?

– Det brukar vara på kvällen. Jag har en våningssäng och då ligger jag överst och läser, ofta har hon hunnit somna innan jag har läst klart.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".