En älgtjur med sårig rygg. Foto: SVA
En älgtjur med sårig rygg. Foto: SVA

Otäck sjukdom plågar älgstammen

2:04 min

Älgstammen i södra Sverige har drabbats av en otäck och plågsam sjukdom. Främst älgtjurar tappar pälsen och får stora, infekterade sår på huden.

Illa medfarna, utmärglade eller döda älgar upptäcks då och då, men lite oftare under jaktsäsong när många jägare är ute i skog och mark.

En del fall kan förklaras med dålig fodertillgång, som till exempel när älgkalvar inte klarar en hård vinter. Eller under särskilt regniga somrar, då parasitangreppen på djuren kan vara riktigt svåra.

Men älgsjukdomen som drabbar älgtjurar är fortfarande en gåta.

I södra landsändan som Blekinge, Kronoberg, Jönköping och i Västergötland tappar handjuren päls på ländrygg, bröstrygg, kors och sidor och får stora förtjockade partier sårig och infekterad hud.

Torsten Mörner, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vet hur sjukdomen yttrar sig.

– Det ser alldeles fruktansvärt ut. De tappar pälsen och får stora områden med öppna sår som varar.

Det ser väldigt obehagligt ut, berättar Torsten Mörner på SVA, dit älgar skickas för undersökning.

– Det gör säkert väldigt ont. Älgarna känner sådant obehag att de inte kan äta. Sedan kan de få en allmän infektion och blodförgiftning som de dör av.

På Statens veterinärmedicinska anstalt vet man ännu inget om orsaken till såren och inte heller hur utbredd sjukdomen är i Västra Götaland.

Älgarna som skickas till SVA undersöks i jakt på gåtans svar.

– Vi obducerar och tar prover för parasiter och olika bakterier. Vi försöker göra en så heltäckande undersökning som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista