Bild på Slussen som är den verksamhet som språk- och kunskapstestar nyanlända gymnasieelever. Foto: Lina Persson/SR
Slussen är den verksamhet som språk- och kunskapstestar nyanlända gymnasieelever. Foto: Lina Persson/SR

Hårt tryck på Göteborgs skolor

1:21 min

Prognosen var att Göteborgs kommun skulle ta emot 3000 asylsökande i år, men det ser ut att bli långt fler. Och det ställer krav på Göteborgs skolor.

- När du vill ha ett liv i Sverige är det viktigt att lära sig svenska, säger 18-åriga Suad Oamar som kom till Sverige från Somalia för ett år sedan.

Hon har läst svenska i tio månader på Centrum för språkintroduktion där hon hamnade efter att hon kartlagts på Slussen. Det är en verksamhet som bedömer vilken språklig och kunskapsmässig nivå gymnasieelever befinner sig på, den enda i hela Göteborg. Enligt rektorn Maria Edman har de dubblerat sin verksamhet sedan förra terminen och sedan augusti har de kartlagt 600 elever, lika många som hela förra året.

- Vi ser än så länge ingen lättnad, det är fortfarande lika mycket tryck varje dag, säger hon. Det är ansträngt.

För att minska trycket på enskilda skolor arbetar kommunen nu med en plan för att alla skolor i alla stadsdelar ska vara med att dela på ansvaret. Man tittar också på samarbete utanför kommungränsen.

- Vi ser ju oss som en gemensam region ett antal kommuner här i närområdet, säger Carina Krantz Rönnqvist som är ansvarig för skolfrågor på stadsledningskontoret. Det handlar om att på samma sätt som hela civilsamhället organiserar sig och stöttar upp för att klara den här utmaningen på ett bra sätt är det rimligt att tänka sig att vi kan samarbeta kommuner emellan också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista