Det är inte olagligt att tigga enligt stadsjurist Markus Landahl. Foto: Joel Eriksson/Sveriges radio
Det är inte olagligt att tigga enligt stadsjurist Markus Landahl. Foto: Joel Eriksson/Sveriges radio

Stadsförvaltningen: Inte olagligt att tigga

1:18 min

Nej, det är inte olagligt att tigga. Ibland dyker påståendet upp på sociala medier om att lokala ordningsstadgor skulle förbjuda tiggeri men det stämmer inte säger stadsjuristen.

– Det är inte straffbart att tigga, säger Göteborgs stadsjurist Markus Landahl.

I Göteborg finns det ordningsregler som kan ha bidragit till att det har uppkommit olika sätt att se på saken. Där står att tillstånd från polismyndigheten krävs "för insamling av pengar i bössor och liknande".

Många kommuner har en liknande regel, men den handlar inte om tiggeri, utan om en mer aktiv insamling av pengar.

– Typiskt sätt skulle det vara hjälporganisationer eller liknande som bedriver insamling, och den verksamheten är tillståndspliktig, säger Markus Landahl.

Ordningsstadgan har prövats i domstol, inte i Göteborg, men i Södertälje som har en snarlik formulering i sin ordningsstadga. Där anmäldes några tiggare till polisen, men de friades förra året i tingsrätten, som konstaterade att ordningsstadgan inte handlar om tiggeri.

Och skulle Göteborgs stad vilja förbjuda tiggeri skulle det ändå inte vara möjligt, enligt stadsjurist Magnus Landahl, stadsjurist - här gäller nämligen svensk lag, och den tillåter tiggeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista