Regeringens  nationella samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio
Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio

Konferens om EU-migranter

1:04 min

Kommunernas möjligheter att hjälpa fattiga EU-medborgare är begränsade, menar regeringens samordnare i frågan, Martin Valfridsson, som tycker att Göteborg ändå har en genomtänkt strategi.

För andra dagen i rad hölls  i fredags en konferens om utsatta EU-medborgare i Saronkyrkan i Göteborg. Regeringens samordnare i frågan, Martin Valfridsson, var på plats, och talade bland annat om situationen för barnen i de familjer som kommer hit.

– Jag har exempel på att barn lever under väldigt lång tid i Sverige utan att komma i kontakt med vare sig sociala myndigheter eller skola. Så kan vi inte ha det.

Idag är Göteborg en av få kommuner som erbjuder barn till EU-migranter att gå i skolan. Samtidigt pekade Martin Valfridsson på begränsningarna i kommunernas möjligheter att hjälpa: En svensk kommun kan till exempel inte ge fullt försörjningsstöd till EU-migranter, eller garantera tak över huvudet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista