Mobiltelefon. Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT
Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT

Läkemedelsverket varnar för hälsoappar

1:23 min

Läkemedelsverket anser att en del mobilappar som påstås kunna erbjuda kvalificerade diagnostik och behandling av olika sjukdomar kan vara farliga. 

Appar som beräknar blodsockernivån för diabetiker och utifrån det föreslår appen mängden insulin man ska injicera, är ett exempel på en app som kan vara direkt livsfarlig, enligt Mats Artursson på Läkemedelsverket.

– Om en sådan app indikerar fel insulinmängd kan det vara väldigt farligt för patienterna, säger han.

Idag finns det över 100 000 hälsoappar där en stor del av dem är så kallade livsstilsappar som används till motion och för att man ska hålla sig i god fysisk form. De apparna är för det mesta helt ok att använda, säger Mats Artursson. 

Men samtidigt finns det många andra appar som påstås kunna diagnostisera och ge råd om behandling av olika sjukdomar. Ett annat exempel är appar som påstås med hjälp av en enkelt bild kunna analysera hudförändringar så att användaren snabbare ska kunna upptäcka hudcancer. 

Men risken är stor att man får ett felaktigt svar av appen, säger Chris Anderson som är professor och överläkare vid hudkliniken i Linköping.

– Då får du en patient som i onödan har blivit oroad för en förändring och det blir en massa stress när man ska söka vård. 

Den typen av produkter borde inte finnas på marknaden, menar Mats Artursson på Läkemedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista