Vit svartklädd kvinna med rödbrunt hår står och håller upp en bok framför sig. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
Fotoboken Till minne av mig (dig). Foto: Lovisa Fischerström/SR.

Smärtsamma dagboksinlägg blev fotobok

1:29 min

Fotografen Anna Hulth har under tre års tid jobbat med en fotobok, ett projekt som har varit både smärtsamt och befriande.

När Anna Hulth var i femtonårsåldern gick hon igenom en jobbig tid i livet, hon var nedstämd och ångestfylld och fick tillslut diagnosen depression.

– Jag klarade inte av att lämna min säng på ett halvår, och under den tiden så hade jag en dagbok där jag skrev ned en massa saker, känslor eller vilken musik jag lyssnade på.

Fotoboken som Anna Hulth har jobbat med heter "Till minne av mig (dig)" och är ett sätt att processa ungdomstiden som var fylld av ångest och depression. Hon har gestaltat sina anteckningar i bildform, ibland med sig själv på bild och ibland med andra modeller.

Förutom foton i boken finns även journalanteckningar från depressions-tiden och reflekterande texter som författaren skrivit i efterhand om bilderna och perioden.

– Sen finns det även ett brev från min mamma där jag frågade henne vissa saker och hur hon kände i min depression och i hennes depression, för hon mådde inte heller så bra då. 

Fotografierna från boken kommer att ställas ut på Frilagret mellan 10 oktober och 25 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista