Ska bli lättare för cancersjuka att jobba

Det ska bli enklare för cancersjuka att varva sjukskrivning med jobb under behandlingen. 

– Det handlar om att få en flexiblare sjukförsäkring för cancersjuka, där vi tycker att det i bland är svårt att veta hur mycket man kan jobba och det varierar från dag till dag, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Hon menar att målet är att man själv ska kunna styra när man är på jobbet och när man behöver vara hemma.

Varför gör ni det här?

– Vi tror att man behöver en flexiblare sjukförsäkring, men att man behöver göra det här under trygghet. Patienten är helt sjukskriven, men kan själv välja att jobba de dagarna man orkar gå till jobbet. Vi tror att det här är bättre för patienterna, säger Söderström.

Det är Västra Götalandsregionen, Regional cancercentrum och Försäkringskassan som deltar i projektet och framöver kommer allt flera patienter få möjlighet att testa på det nya arbetssättet.

Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, säger att man ser positiva effekter efter den förstudie som gjorts.

– Flera patienter som säger att de trots sin behandling har kvar mer av sin vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista