Svenska Spel vill flytta ut spelautomaterna från Bingohallar till kiosker och matbutiker. Foto. Monir Loudiyi
Svenska Spel vill flytta ut spelautomaterna från Bingohallar till kiosker och matbutiker. Foto. Monir Loudiyi

Lotteriinspektionen sågar förslag om fler spelautomater

0:59 min

I Göteborg polisanmäls tre gånger så många platser där det finns illegala spelautomater än i Stockholm. Svenska Spel vill nu möta konkurrensen genom fler legala spelautomater. 

I Sverige finns det tre-fyra stora utställare av illegala spelautomater. Två av dem är hemmahörande i Göteborg vilket lett till att problemet med illegala spelautomater är störst här i hela landet.

Statistiken är tydlig - av Lotteriinspektionens 116 polisanmälningar mot spelplatser där illegala spelautomater påträffats i Sverige fanns fyra av tio i Västra Götalands län.

– Västra Götaland blir naturligt ett område för dem att ställa ut spelautomater i, säger Marcus Aronsson, samordnare illegalt spel på Lotteriinspektionen.

Den enda lagliga spelautomaten i Sverige kontrolleras av Svenska Spel och heter Vegas. De finns på bingohallar samt restauranger och omsätter årligen miljardbelopp. Samtidigt finns det ute i caféer och butiker liknande spelautomater som också omsätter miljarder. Drygt var tredje krona beräknas sättas in i en illegal spelautomat vilket gör skuggverksamheten till en miljardindustri.

Svenska Spel vill nu kontra antalet olagliga spelautomater genom att placera ut 1000 nya Vegas-automater hos deras spelombud för att locka över spelare.

– Vi har ett riksdagsbeslut på att vi bara får ha Vegas-automater i restauranger med alkoholtillstånd och på Bingohallar. Därför vill vi göra det här testet där vi vill se om vi kan locka över spelare från illegala automater till liknande lokaler fast där det finns en ansvarsfull miljö. Det vill säga våra befintliga ombud, säger Martin Hedensiö, kommunikationsdirektör vid Svenska Spel.

Svenska spels idé är att fler lagliga spelautomater ska placeras ut på kiosker, spelbutiker och matbutiker. Där ska Vegas-spelautomaterna konkurrera ut illegala spelautomater. Det argumentet möts dock med skepsis av Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen, myndigheten som ger tillstånd för att placera ut maskinerna.

– Det är väldigt svårt att säga om det ger avsedd effekt. Det kanske bara blir ett komplement till de illegala eller liknande. Jag tror inte att det är rätt väg att gå, säger Marcus Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista