Det gäller att bryta lögnerna för att komma ur spelproblem. Foto: Monir Loudiyi
Det gäller att bryta lögnerna för att komma ur spelproblem. Foto: Monir Loudiyi

Experten: Spelberoende precis som drogproblem

1:31 min

Omkring 170 000 personer i Sverige beräknas ha spelproblem. Men det är svårt att veta exakt hur många det är eftersom att kännetecknen inte syns tydligt fysiskt.

Spelproblem är en utbredd sjukdom. Men till skillnad från annat missbruk som alkohol eller narkotika är det inte alltid lätt att se på en människa om den har spelproblem vilket gör det svårt att sätta in hjälp i tid.

– På olika sätt så ljuger man och döljer problemen för omgivningen. Det handlar ju om pengar, säger Tommy Törnkvist på spelberoendeteamet vid Göteborgs stad.

Det finns dock några kännetecken man som anhörig eller kollega kan hålla utkik efter.

– Många gånger är personen mer frånvarande i relationerna. De tappar kanske även intresse för saker som de tyckte om att göra tidigare, varnar Tommy Törnkvist.

Men det är inte bara pengar som en person med spelproblem får som bekymmer. Personer med spelproblem blir även mer ineffektiva i arbetet eftersom att de sover mindre, blir mer lättirriterade och inte kan slita fokus från skulder och möjligheten att vinna tillbaka pengar via mer spel. 

Reaktionerna i kroppen är precis desamma som för en person med drogproblem berättar Tommy Törnkvist.

– Vi har ett belöningssystem som ska hjälpa oss att göra det som är viktigt och nyttigt för oss människor att göra, säger Tommy Törnkvist och fortsätter:

– Problemet är att om man överanvänder det här belöningssystemet med spel eller droger så blir det nästan så att hjärnans belöningssystem blir kidnappad vilket får en att göra mer och mer av de här sakerna som man har fastnat i.

 Hur gör man då för att ta sig ur spelproblem?

– Det gäller att berätta att man har ett spelproblem och att bryta lögnerna. Och sen så kan man be anhöriga och vänner inte låna ut pengar till spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista