Marie Brynolfsson och Kafiye Taspinar är nöjda med försöket med sex timmars arbetsdag. Arkivfoto: Josipa Kesic/SR
Marie Brynolfsson och Kafiye Taspinar är nöjda med försöket med sex timmars arbetsdag. Arkivfoto: Josipa Kesic/SR

Bara bra med sextimmarsdag

1:36 min

Piggare och gladare personal är resultatet så här långt av att man infört sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum i Göteborg. Det visar en ny rapport.

– De upplever att de är mindre stressade och har mer utrymme och det återverkar på ett positivt sätt på hyresgästerna, säger följeforskare Bengt Lorentzon, som gjort rapporten.

Sextimmarsdag för personalen på Svartedalens äldrecentrum infördes på försök i februari och berör totalt 80 personer. En av dem är undersköterskan Kafiye Taspinar.
– Belastningen har minskat. Man får tillexempel mer tid för det sociala, det har jag mer eller mindre hört av alla. Och man längtar ju till jobbet faktiskt, säger hon.

Försöket som förlängts till att pågå nästa år ut har också gjort att sjukfrånvaron har minskat. Fjorton personer har anställts för att kompensera för det tidsbortfall som en kortare arbetsdag ger.

Kafiye Taspinar är övertygad om att omsorgen för de boende är bättre.
– Har man ork och är pigg ger man mer kvalitet. Du gör inte bara det som behöver göras utan orkar hitta på aktiviteter och göra extra grejer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista