Next stop 2035 heter kampanjen om framtidens kollektivtrafik. Foto: Erica Hedin/SR
1 av 2
Next stop 2035 heter kampanjen om framtidens kollektivtrafik. Foto: Erica Hedin/SR
Birgitta och Jan Jägevall från Styrsö ville prata med Lena Malm (S) om linjerna ut till Saltholmen. Foto: Erica Hedin/SR
2 av 2
Birgitta och Jan Jägevall från Styrsö ville prata med Lena Malm (S) om linjerna ut till Saltholmen. Foto: Erica Hedin/SR

Många åsikter om kollektivtrafiken

1:49 min

Kampanjen om hur kollektivtrafiken framöver ska se ut fortsätter. I helgen har intresserade kunnat säga sitt direkt till beslutsfattare.

Över 5000 göteborgare och boende i kranskommuner har redan via webben sagt ifrån hur de vill ha kollektivtrafiken i framtiden, men för att nå ännu fler har politiker i helgen träffat folk på gator och torg och samlat in synpunkter inför beslut om framtida satsningar. Frågorna är många; turtäthet, bekvämlighet och olika sorters transportsystem som snabbtåg, linbana, högbana.

– Vi är beroende av kollektivtrafiken. I vilken form är mindre viktigt, säger Vincent Forsell och Rosina Sjögren, som varken har bil eller körkort.

När Birgitta och Jan Jägevall från Styrsö hörde om möjligheten att påverka kollektivtrafiken tog de båten in till stan. De vill att den snabba spårvagnen 9 förlängs till Saltholmen.
– Nu åker vi elvan. Det är sightseeing genom stan, sightseeing genom Majorna, även på kvällarna. Lite fler snabbussar vill vi också ha.

Socialdemokraten Lena Malm, sitter i regionens kollektivtrafiknämnd och Göteborgs kommunfullmäktige. Nu har hon folk i kö som vill prata med och påverka henne och därmed beslut om framtidens kollektivtrafik:

– Det är en drivkraft som människor har. Vi vill vara med och påverka.

Tänker ni att ni ska undvika diskussionen som blev med trängselskatten?
-- Absolut. Det är därför vi bjuder in till dialog, säger Lena Malm.

Den som vill vara med och påverka kollektivtrafiken kan gå in på hemsidan nextstop2035.se och tycka till.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista