Skola som brinner två brandmänpå en stege
Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Ingen reservplan för 170 flyktingplatser

1:18 min

En del av Furulidskolan i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Byggnaden var tänkt som ett boende för flyktingar med plats för 170 personer. 

Halva byggnaden blev svårt brandskadad, vad som orsakade branden är oklart. Hans Forsberg, kommunstyrelsens moderate ordförande i Kungsbacka hoppas att åtminstone andra halvan kommer gå att använda.

– Det chockar, detta är jättetråkigt. Just nu så inventerar man på morgonen. Tydligen är det så att det är en del av byggnaden som är förstörd medans den andra delen kanske man kan använda, men det vet vi inte förrän vi inventerat detta, säger Hans Forsberg

Med anledning av branden håller Kungsbacka kommun ett krismöte med polisen på söndagseftermiddagen.

Furulidskolan i Kungsbacka är under ombyggnad på grund av att man hittat mögel i delar av skolans lokaler, vissa delar av skolan revs därför tidigare ner för att byggas om. Men en av skolans byggnader var i gott skick och kommunen planerade att låta migrationsverket använda den som ankomstboende för flyktingar, med plats för 170 personer. Och det är den byggnaden som i natt började brinna. Just nu är det oklart om åtminstone den andra halvan av byggnaden som inte fick stora brandskador kommer gå att använda, men oavsett så finns det ingen plan B för boendeplatserna, menar Hans Forsberg. 

– Det finns ingen annan plan för detta, säger Hans Forsberg (m). 

Branden i Kungsbacka är den tredje på ett asylboende i Sverige på en vecka. 

– Det är viktigt att kunna föra en dialog, det är hemskt det som hänt. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista