Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
1 av 2
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Jonas Ransgård (M) Foto: Erica Hedin/SR
2 av 2
Jonas Ransgård (M) Foto: Erica Hedin/SR

Moderaterna vill förbjuda tiggeri på centralstationen

0:48 min

Moderaterna vill förbjuda tiggeri på bland annat centralstationen i Göteborg. Beslutet om att om lokala förbud togs på partistämman under söndagen.

- Det handlar om specifika platser där man skulle behöva ett förbud för att upprätthålla allmän ordning, säger Jonas Ransgård (M), gruppledare i Göteborg.

Beslutet som togs på stämman ska göra det möjligt att förbjuda tiggeri vid till exempel buss- och tågstationer, köpcentrum, utanför butiker eller andra allmänna platser som torg och parker. Alltså de platser som tiggare sitter i dag.

- Till exempel på centralstationen har det varit så mycket och på ett sånt sätt att man inte kan sitta och vänta på utan att bli påstött upprepade gånger och tillfrågad om pengar, säger Ransgård.

Skulle det här förbudet innebära att hjälporganisationer som går med bössor drabbas?

- Så tolkar jag det. Men vi talar om specifika platser och tider, det är inte ett generellt förbud i en kommun, säger Ransård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista