Ester Berghfeldt går på balken utan stöd och kompisen Mollie Klint är redo att ta emot. Foto. Monir Loudiyi
Ester Berghfeldt går på balken utan stöd och kompisen Mollie Klint är redo att ta emot. Foto. Monir Loudiyi

Rekordstort intresse för gymnastik i Partille

6:45 min

Surfplattor, smartphones och laptops i all ära - i Partille är det just nu något annat som är det hetaste på modet. Gymnastikklubben Antilopen har 170 medlemmar - men samtidigt står hela 250 barn i kö.

Vid en av trampetterna tar Kiyana Tofighi, 10, sats, flyger upp i luften och landar elegant med benen jämfota efter att ha spritt dem vitt isär i luften. Kiyana har tränat gymnastik i GK Antilopen i ett år. Inte för att hon nyligen kom på tanken om att börja med gymnastik. Utan för att hon stod i kö i tre år för att bli antagen. Sådana ser förutsättningarna ut i Partille där barnen flockas till gymnastiken.

– I förstaklass så började jag hjula vilket jag lärde mig av min kompis. Jag ville också testa på det och börja i gymnastik men jag fick stå i kö länge. Jag är jätteglad över att ha fått börja, säger Kiyana Tofighi.

En bit bortanför plintarna, madrasserna, ribborna och trampetterna står GK Antilopens 24-åriga ordförande Erika Johansson iklädd svarta tights nertill och en blå träningsjacka upptill.

Hennes resa inom gymnastiken började för 20 år sedan som 4-åring och hon vill nu ge tillbaka till gymnastiken.

– Gymnastiken ger mig glädje och varje träning lämnar man med ett leende eftersom att alla barn är spännande och fantastiska, säger Erika Johansson.

Kombinerat med hennes position som ordförande är hon även med som instruktör och hjälper dem unga gymnasterna att slå volter, gå armgång och annat som ger den här reportern svindel.
Men trots den stora efterfrågan finns det ett problem med att få tillräckligt med halltider och det råder en brist på ledare. Därför vädjar hon nu om hjälp från kommunen så att alla barn som vill ska kunna utöva sporten.

– Vi har en väldigt svår dialog med kommunen. Det är svårt att få halltider från dem och vi saknar förvaringsutrymme för våra redskap, säger Erika Johansson som passar på att slänga ut en annons:

– Vi försöker dessutom ha ledarrekrytering men det har varit svårt att hitta nya ledare. Det är inte så svårt egentligen, det som krävs är ett engagemang och en vilja att jobba med barn.

Två av tjejerna som tränar gymnastik är vännerna Mollie Klint och Ester Berghfeldt. Mollie är i färd med att gå armgång när P4 Göteborgs reporter närmar sig med mikrofonen.

– Det finns inga övningar jag inte gillar. Jag gillar det här jättemycket, säger Mollie och fyrar av ett leende.

Ett par meter bort står Ester som närmat sig balken där hon ska gå armgång. Med lätthet fraktar hon kroppen några meter men hon är mer sugen på att berätta för radion om hur mycket hon tycker om gymnastik.

– Det blir så glidigt, säger Ester när hon hoppar ner.

– Det blir halt på händerna och det är jobbigt. Men jag har aldrig slagit mig, säger Ester och skrattar till innan hon snart tassar bort mot nästa övning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista