Alexander Köhn, ordförande i Lärarförbundet i Partille. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio
Alexander Köhn, ordförande i Lärarförbundet i Partille. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio

Lärarförbundet kritiserar förskollärares arbetsförhållanden

1:29 min

Fyraårige Alfons rymde från förskolan i Partille kommun och var borta i en timme.  Lärarförbundets ordförande i Partille, Alexander Köhn, är inte förvånad.

- Det har hänt förr och det kommer hända igen. Rutiner och checklistor är det ingen brist på utan det är förutsättningarna att efterleva dem, säger Alexander Köhn som är Lärarförbundets ordförande i Partille.

Stora barngrupper och pressad personal, så beskriver Alexander Köhn förskoleverksamheten i Partille. Det är inte unikt här, menar han, men faktum är att kostnaden för varje barn inom förskolan är lägre i Partille än i många andra kommuner i Sverige. En undersökning som Lärarförbundet har gjort visar att bara 55 kommuner i Sverige har lägre kostnad än Partille. Och det får konsekvenser enligt Alexander Köhn.

- Det är hela tiden så att det i slutändan är kärnverksamheten och barnen som blir drabbade, säger han. Sedan är frågan hur man organiserar det för att personalen ska mäkta med, men de står ofta utan pauser och med arbetsuppgifter som inte hinns med.

På bara en vecka har Alexander Köhn fått in sex tillsynsärenden, det handlar om pedagoger i Partille som slår larm om brister som gör att de känner att de inte kan garantera tillsynen för de barn de ansvarar för.

- Nu måste det till kraftfulla investeringar. Man kan inte fortsätta uppfinna käcka idéer ute i verksamheten för att lösa saker. Se det som en investering, avsätt pengar för att göra detta och det behövs göras skyndsamt.

Utbildningens ordförande i Partille beklagar det som hände 4-årige Alfons. Man kommer idag träffa Lärarförbundet och vill inte kommentera kritiken innan mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista