Polisens personal tillsammans med polishund i det nedbrända huset vid asylboendet i Munkedal. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
1 av 2
På onsdagsmorgonen startade polisen sin tekniska undersökning. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Ett nedbrunnet hus på ett asylboende i Munkedal, och polisens avspärrningsband. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
2 av 2
Det nedbrunna huset på asylboendet i Munekdal. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Polisen: Vi har en bild av var branden startade

2:01 min

I dag fortsätter polisen med sin tekniska undersökning av det nedbrunna asylboendet i Munkedal. Redan nu tror polisen att man vet var det började brinna.

Polisen använder sig bland annat av hundar som söker av området kring byggnaden.

– De är tränade att markera för till exempel brännbara vätskor. Bensin och dieselolja eller liknande, säger kriminaltekniker Johan Sörqvist.

Om hundarna markerar behöver det inte betyda något i sig, men föremålet som de markerar vid skickas på analys till NFC, tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium.

Det här fallet är extra svårt att utreda, eftersom det är så mycket som brunnit ner.

– Man jobbar med uteslutningsmetoden. Man tittar till exempel på från vilket håll branden har startat, om det är invändigt eller om det är utvändigt. Sedan jobbar man med att utesluta olika tänkbara brandstartscensarion, säger Johan Sörqvist.

Har ni kunnat se någonting än så länge?

– Vi har redan från undersökningen igår en ganska klar bild om just huruvida branden har börjat på utsidan eller insidan av byggnaden, vilket jag inte kan gå in mer på i nuläget.

Undersökningen kommer att pågå hela dagen.

Samtidigt fortsätter polisen att sammanställa de runt 25 vittnesförhör som hölls under gårdagen. Enligt kriminalkommissarie Thord Haraldsson är det inget som sticker ut som kommit fram i förhören.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista