Martin Lundstedt ny Volvo VD.
1 av 2
Martin Lundstedt ny Volvo VD. Foto: Lasse Nilsson/SR.
Mekanikern Frank Andersson 30 år på Volvo.
2 av 2
Mekanikern Frank Andersson 30 år på Volvo. Foto: Lasse Nilsson/SR.

Första dan på jobbet för nye Volvochefen

"Jag har mycket att lära"
1:46 min

I dag var det första dagen på jobbet för Martin Lundstedt, ny VD för AB Volvo och därmed chef för över hundra tusen anställda världen runt.

Det var många som höjde på ögonbrynen då det i våras blev känt att Volvo AB:s förre VD Olof Persson fick lämna sin post med omedelbar verkan. 

Jobbet som VD gick till Martin Lundstedt som har spenderat hela sitt arbetsliv på konkurrenten Scania. Efter en period på sex månaders konkurrens började han sitt nya jobb idag.

Trots att han jobbat länge i branschen så är det mycket han inte känner till om Volvo.

– Det är mycket att sätta sig in i. Till exempel bolagets kultur, olika produktområden och affärsområden, säger han till P4 Göteborg.


Det är förstås en omfattande verksamhet Volvo har med produktion i 19 lånder. Efter ett stålbad med sparpaket på tio miljarder kronor, fem tusen färre anställda, omorganisation och fördubblad lönsamhet går det bättre för ett smalare Volvo, där en del verksamheter har sålts som Volvo Aero och Volvo IT.

Det första mötet med pressen hölls för ovanlighetens skull inte i en glassig konferenslokal, utan mitt ute i Volvo Lastvagnars slamrande serviceverkstad i Bäckebol på Hisingen.

Några meter därifrån jobbade mekanikern Frank Andersson som vanligt och han var inte speciellt orolig över att ha fått en ny chef.

– Det kan säkert vara bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".