Advokat Tore Brandtler, målsägarbiträde för Lisa Holms familj Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Tore Brandtler ska leda Lisa Holms familj genom rättsprocessen Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

Lisa Holms familj förberedd för rättegång

5:07 min

Advokat Tore Brandtler är som ska leda Lisa Holms familj genom den kommande rättsprocessen. Bland annat förbereds pappan på att höras i tingsrätten om när han hittade sin dotters mobilskal och körkort. 

Att familjen är på plats under rättegången är viktigt, säger Brandtler. 
– Jag tror det, det är min rekommendation. Det är bättre att de får se och lyssna med egna ögon.

Det kommer bli tufft, stundtals outhärdligt för familjen när rättsprocessen tar ny fart i och med åtalet idag. Först då får de del av allt det som åklagare och polis känner till även om de sedan länge vetat på vilket sätt Lisa Holm bragts om livet. 

– Det är en sak hur man uppfattar det utifrån och en annan hur de känner det inuti, men de har tagit detta på ett samlat sätt. Det har varit värst för systern, tror jag.  

Familjen har själva inte läst förundersökningen, men det har deras målsägarbiträde Tore Brandtler gjort. Han anser att polis och åklagare gjort ett grundligt utredningsarbete:

– Den är väl utförd. Den har inte inriktats på en speciell person utan det har växt fram efter hand. Man har vänt på alla stenar och även undersökt såna saker som skulle kunna vara till den misstänktes förmån.

I den kommande rättegången kommer Tore Brandtler ta plats tillsammans med Lisa Holms mamma och pappa bredvid åklagare Wennerholm. Mittemot kommer den mordmisstänkte 35-åringen sitta med advokat Inger Rönnbäck och en tolk vid sin sida.

Pappan kommer även att höras under förhandlingen. Han var först på plats på söndagskvällen för att leta efter sin dotter och han var även med och hittade hennes mobilskal och hennes körkort.

Under rättegången kommer också den rättsmedicinska delen avhandlas, den kommer hållas bakom stängda dörrar. Även om familjen får finnas kvar i rättssalen så tror Brandtler de mår bäst av att lämna. 

- Vissa delar kommer jag råda dem att inte vara med på, det är bättre att minnas Lisa som hon var, säger han. 

I en rättegång blir ju framförallt offret väldigt avpersonifierat, är de förberedda på det?
– Det är så som du säger i rättegångar, men samtidigt har de under tiden hört så mycket positivt om deras dotter från andra så den biten tror jag inte blir några bekymmer. 

Försvinnandet och mordet på Lisa Holm har berört folk även utanför Sveriges gränser. Tore Brandtler har arbetat länge som advokat, men säger att det här målet är speciellt även för honom. I rätten tänker han ta större plats än vad målsägarbiträden normalt gör.

– Jag vill och kommer att vara ganska aktiv. Jag kommer att biträda åtalet och blir nästan som en extra åklagare och har då rätt att ställa frågor.

Är det viktigt för familjen att du har den rollen?
– Jag tror det.

Det var familjen Holm som själva ville ha Tore Brandtler som biträde. Innan dess hade han i rollen som advokat fått frågan att försvara den mordmisstänkte 35-åringen. Han hade alltså kunnat suttit på andra sidan.

– Jag tackade nej till att bli försvarare. Jag kände att detta inte var ett uppdrag för mig. Jag är glad för att jag är på den här sidan i det här målet.

Varför?
– Att försvara någon är inget bekymmer, det är inte brottet man försvarar utan själva människan bakom. Men det är värre när det gäller vissa typer av brott och då måste man känna att här kan jag göra mitt allra bästa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista