Folk som samlats för en manifestation mot rasism och våld, på Kronogårdstorg i Trollhättan. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio.
1 av 4
Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio.
Ett hjärta av ljus utanför Kronan i Trollhättan. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio.
4 av 4
Ett hjärta av ljus utanför Kronan i Trollhättan. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio.

Tusentals hedrade offren i skolattacken

4:35 min

Över tusen personer deltog i ett fackeltåg och en manifestation mot rasism, hot och våld på Kronogårds torg i Trollhättan under söndagseftermiddagen.

 

Många stannade till och tände ljus vid minnesplatsen utanför skolan Kronan, där två personer mördades och ytterligare två skadades svårt när en ensam gärningsman beväpnade med kniv gick till attack i vad som betecknas som ett rasistiskt dåd. 

Polisens insatsledare på plats säger att det är svårt att uppskatta hur många som delar i manifestationen, men säger att det är långt över tusen personer på plats.

På Kronogårds torg talade bland andra anhöriga till elevassistenten Lavin Eskandar, som skyddade sina elever och då själv blev ett offer för mördaren.

Man uppmanade all att hålla ett finger i luften, som ett tecken på att alla är en, alla är svenskar och att rasismen inte får vinna.

– Man får tänka på nästa steg, det är det viktigaste. Man får plantera en ros så det växer upp en ros, man får inte plantera något hat, säger Ali som var på plats vid manifestationen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista