Polis och räddningstjänst vid bilbomben i Torslanda. Foto: Linn Ohlsson / SR
Polis och räddningstjänst vid bilbomben i Torslanda. Foto: Linn Ohlsson / SR

Nyhetskommentaren: I Göteborg har gränsen återigen passerats

1:28 min

Det som setts som en tragisk olycka i gängkrigets spår har idag visat sig kunna vara ett hänsynslöst mord på fyra människor, bland dem en fyrårig flicka. 

I somras, i juni, exploderade en bil i eftermiddagstrafiken i en rondell i Torslanda. I bilen satt en fyra-årig flicka, hennes pappa och ytterligare två män. En av dem en känd gängkriminell.

Det har fram till i dag varit möjligt att det rörde sig om en tragisk olycka. Att någon i bilen hade med sig sprängmedel som råkat explodera.

I ett Göteborg sargat av dådet mot restaurangen Vår Krog och Bar där maskerade män urskillningslöst öppnade eld och dödade två och skadade ytterligare åtta personer, framstod bilbomben i Torslanda först som en möjlig upptrappning i gängkriget.

Då hade teorierna om en olycka en dämpande effekt, för hur hämnas man ett självförvållat misstag?

Men idag har polisen alltså nått så långt i sin undersökning att man ändrar rubricering. Det som förut kallats grov allmänfarlig ödeläggelse har blivit mord.

Att någon totalt likgiltig inför vem som färdas i bilen gömt en bomb som sedan exploderat och tagit fyra människors liv. Bland dem en fyraårig flicka.

Många frågor återstår om bomben. Vem? varför? hur?

Men oavsett svaren har gränsen återigen passerats i Göteborg. Långt över gränsen i ett dåd som, enligt polisen, till och med inte accepteras i den kriminella miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista