Författaren Claes Jenninger delar med sig av tips och råd till alla som vill förändra situationen med mobbning i skolan. foto: Dev Karnal Fridén/Sveriges Radio
Författaren Claes Jenninger delar med sig av tips och råd till alla som vill förändra situationen med mobbning i skolan. foto: Dev Karnal Fridén/Sveriges Radio

Claes Jenninger tror på en skola fri från mobbning

Claes Jenninger: "Man ska vara lyhörd. Skolan ska samarbeta med föräldrar."
2:20 min

Skolan skulle kunna vara helt fri från mobbning. Det tror författaren Claes  Jenninger. Hans son Måns tog livet av sig efter åratal av mobbning.

- Det finns sådana skolor, men det är alltså personalen själv på skolan som gett sig fanken på att säga "nu ska vi ha en trygg skola".

Vi som föräldrar, som inte tycker det är riktigt bra - vad ska vi göra?

- Man ska vara lyhörd. Skolan ska samarbeta med föräldrar. Det är fullkomligt meningslöst att föräldrar och personal håller på att skälla på varandra när något går snett. Skolan ska se till att det finns ett samarbete, då klarar vi ungarna också, säger Claes Jenninger.

Boken " En skola fri från mobbning"  - varför har du valt att skriva den?

- Ja, det är ju för att försöka förstå vad som hände min son Måns. På den resan hittade jag mer och mer av vad som är generellt. Det är 50 barn som tar sitt liv varje år på grund av mobbning.

Jag har gått på kurser och lärt mig se det generella och förstå mekanismerna. Jag har läst litteraturen som ges ut och jag börjar att förstå. Jag kommer aldrig att förstå precis vad som hände honom, trots att han faktiskt hade lämnat ett testamente på sin dator, 13 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".