Bild på vit kvinna, brunt hår, runda glasögonon och svar tröja. Foto: Ylva Nilsson/SR.
Kristin Eliasson från Kunskapscentrum för jämlik vård. Foto: Ylva Nilsson/SR.

Mäns ovilja att söka vård - en fråga om liv och död

"Det finns starka normer som säger hur män ska vara"
1:26 min

Under novembermånad uppmärksammas mäns hälsa och det faktum att män dör i förtid, vilket ofta beror på att män är sämre på att söka vård.

Att män dör tidigare än kvinnor är allmänt känt. Även att män är sämre på att söka vård är något många läkare är medvetna om. Frågan är bara varför? Enligt Kristin Eliasson från Kunskapscentrum för jämlik vård finns det starka normer i vårt samhälle, som säger åt både kvinnor och män hur de ska vara och vad som förväntas av dem.

– Där ser vi att vi fortfarande som män ska vara starka, framförallt inte svaga och i det ligger att inte vara sjuk, menar hon.

Kvinnor får tidigt lära sig att be om hjälp, och det förväntas även av dem, till skillnad från män som lär sig att inte be om hjälp. Kvinnor lär sig även att känna efter, tolka sina kroppar och sätta ord på känslor och vad som är fel. 

Kristin Eliasson säger att de märker att män söker vård i mindre utsträckning än kvinnor, och senare än de skulle behöva.

– Om vi ska hårdra det hela så handlar det om liv och död. 

Hur bryter vi trenden?

Nyckeln är att få män att prata om sin hälsa och sina känslor. Kristin Eliasson menar att unga pojkar och killar behöver förebilder som själva öppnat sig och berättar om svårigheter, och att de då i sin tur inser att det går att prata om och få hjälp.

– Det skulle rädda liv, det skulle bespara oss väldigt mycket lidande och det skulle också bespara oss pengar om man ska vara krass, om män bad om hjälp tidigare, säger hon.

MUM - Mottagningen för Unga Män fokuserar på just mäns hälsa och riktar sig till män mellan 18-30 år i hela Göteborg.

Projektet Kolla Pungen är en kampanj med syfte att informera och lyfta diskussionen kring testikelcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".