Statsminister Stefan Löfvén.
Statsminister Stefan Löfvén. Foto: Karin Jansson/SR.

Statsministern om skottlossningarna

1:00 min

Efter de senaste skottlossningarna i Göteborg, nu senast vid Sjumilaskolan i Biskopsgården, vill statsminister Stefan Löfven komma tillrätta med gängkonflikterna - med hjälp bland annat av höjda straff.

– Det är klart jag förstår oron och vi ska inte ha den här typen av händelser i Sverige, överhuvudtaget att människor skjuts ihjäl än mindre på skolgårdar, säger han och fortsätter:

– Därför är det viktigt att vi tar tag i brottsligheten och vi accepterar inte detta.

– Det är därför vi kommer höja straffen för grov brottslighet, vapenbrott och exempelvis inte bara att man köper ett vapen utan också förbereder till, alltså anstiftan till ska också bli straffbart.  

Förutom höjda straff vill man också se till att samhällsmedborgarna inte dras till brottslighet utan till jobb och utbildning. Och där kommer en stor satsning att göras de närmaste åren. Men det är också en långsiktig plan.

På frågan om vad som bör ske nu för att få till en lösning på den grova brottsligheten, är ett av svaren att man ska få till ett bättre samarbete med polismyndigheten och tullen.

– Man ska få bättre koll på hur vapen strömmar till landet och att vi kan förhindra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista