Bröstimplantat.
Bröstimplantat. Foto: Donna McWilliam/TT

Anmäler flera läkare för stöld av bröstimplantat

1:33 min

Först stämde tre kvinnor Art Clinic i Mölndal för att de fått farliga bröstimplantat inopererade. Nu anmäler ytterligare tio kvinnor kliniken, men den här gången för stöld efter de inte fått tillbaka sina implantat.

Det handlar om så kallade PIP-implantat som läkemedelsverket redan för fem år ansåg vara farliga då innehållet kan läcka ut.

De tio kvinnor som nu anmäler Art clinic har opererat ut implantaten. Men när de bad om att få tillbaka dem ville företaget att kvinnorna skriva under på att det inte är något fel på PIP-implantaten.

Därför anmäler man nu fem läkare på Art Clinic för stöld och vill samtidigt förbehållslöst få tillbaka implantaten då de vill veta om de kan ha skadats av dem.

- Kvinnorna har en gång i tiden köpt implantaten satt in dem och sen fått ut dem ur kroppen. Det finns risker med dem och de får inte ut dem på ett sätt som är acceptabelt. Vi upplever att Art clinic i den här situationen försöker friskriva sig från alla misstankar, säger advokat Gunnar Brolin som företräder kvinnorna.

På Art clinic är man förvånade över anmälan som har skickats in till åklagare i Göteborg.

- Vi har inte tagit del av anmälan men kvinnorna har haft möjlighet att kvittera ut implantaten, säger Fredrik Iverström, advokat och juridskt ombud för Art Clinic.

Sedan tidigare i år pågår också en process där tre kvinnor stämde Art Clinic dels för en bristande omvårdnad men även att de fått PIP-implantat inopererade.

En av dem tillhör också de tio kvinnor som nu vill ha tillbaka sina implantat. Och tillgången till implantaten kan bli avgörande för hur målet slutar menar Gunnar Brolin som också företräder kvinnorna i det mindre målet.

- Åtkomsten av hennes implantat kan ha betydelse för tvisten om de gjorde rätt när de opererade in och ut implantaten, säger Brolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista