Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Skaraborgs sjukhus är ett av sjukhusen som gör förlust. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Sjukhusen saknar över en halv miljard

1:36 min

Sjukhusen i Västra Götaland fick 750 miljoner kronor extra i år för att klara ekonomin. Men trots de extra miljonerna beräknas förlusten bli över en halv miljard i år. 

Läget är allvarligt och idag har regionstyrelsen ett extra möte. I januari höjde regionen skatten med 35 öre. Totalt beräknas det ge drygt 1 miljard extra till regionen och av de pengarna satsade den styrande majoriteten bestående av de borgerliga partierna och Miljöpartiet 750 miljoner kronor på regionens sjukhus.

Då sa man att pengarna skulle ge balans i sjukhusens ekonomi, men det fortsätter vara underskott. Och Socialdemokraterna är kritiska mot att de styrande gör för lite.

– Vi höjde skatten och då måste pengarna gå till hälso- och sjukvården. Det förväntar sig invånarna och därför måste nu också majoriteten ta det ansvaret, säger Helén Eliasson (S), regionråd.

I den senaste prognosen som tas upp på dagens extra möte med regionstyrelsen gör sjukhusen en förlust på 526 miljoner kronor i år.

Socialdemokraterna menar att de styrande blundar för problemen, men åtgärder är på gång säger de styrande.

– Det är på väg med åtgärdsprogram på Sahlgrenska, Skaraborgs sjukhus och NU-sjukvården, så det kommer vidtas åtgärder för att skapa balans, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Framförallt ökar kostnaden för personal mer än planerat, mycket på grund av ökad övertid bland sjuk- och undersköterskor. Men att sjukhusen skulle behöva mer pengar tror inte Johnny Magnusson.

– Man kan nog inte säga att det är brist på pengar i första hand, utan man har kanske uppfattat att man har bättre ekonomi än vad man egentligen haft. Och därmed inte varit lika stram vad gäller nyanställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista