Marie-Louise Ahlberg, En annan sida av Sverige. Foto: Simon Rissvik/SR
Marie-Louise Ahlberg, En annan sida av Sverige. Foto: Simon Rissvik/SR

Utan familjen är det svårt att göra framsteg

1:22 min

Det råder stor brist på anhörigstöd i Göteborg men det finns organisationer som valt att fokusera extra på just familjerna. P4 Göteborg har granskat stödet till familjer med kriminella eller missbrukande barn. 

I drygt ett år har organisationen En annan sida av Sverige på Hängpilsgatan i Västra Frölunda tagit emot människor som utvecklat en kriminell livsstil och nu vill förändra sina liv. Hittills har man tagit emot runt 50 personer över 18 år. Och runt 30 av dem har valt att låta anhöriga och familj ta del av den utbildning som organisationen ger. Marie-Louise Ahlberg berättar varför det är viktigt att familjen deltar:

– När man som kriminell vill göra förändringar i sitt liv så behöver familj, nära och kära vara med på tåget, säger hon.

På En annan sida av Sverige erbjuds de anhöriga en utbildning på 9 timmar där man bland annat lägger upp en preventionsplan för hur familjen ska agera för att förhindra sin son, dotter, syskon eller partner från att falla tillbaka i gamla beteenden:

– Vi försöker hjälpa de anhöriga att se hur de kan hjälpa till i rehabiliteringen. De behöver ha en förståelse för vad den här personen gått igenom och varför man lagt till med vissa beteenden, säger Marie-Louise Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista