Två poliser på ett torg och rikspolischefen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Karin Wettre/Sveriges Radio
Rikspolischefen vill höja polisernas löner. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Karin Wettre/Sveriges Radio

Efter brevprotester - nu vill rikspolischefen höja polisens löner

"Jag förstår det här missnöjet"
1:36 min

De låga lönerna har fått tusentals poliser och anhöriga att skicka protestbrev till ledande politiker och chefer inom kåren.

I slutet på oktober strandade förhandlingarna mellan polisledningen och fackförbundet. Facket hade krävt 25 000 kronor i ingångslön, och 28 000 i medellön för de som varit i tjänst i fem år.

En vecka senare startades ett upprop på Facebook, där poliser uppmanades att skicka personliga brev till rikspolischefen Dan Eliasson och andra höga företrädare i protest mot de låga lönerna.

Jag förstår missnöjet. Främst de som jobbar i yttre tjänst har låga löner och polisyrket behöver uppvärderas, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

En av de som skickade brev var göteborgspolisen Anders Karlsson.

– Jag har definitivt tröttnat på Polismyndighetens vackra ord. Varje år går VM i floskler, och där vinner polismyndigheten överlägset varje år. Vi betalas ju inte för det jobb som utförs.

En dryg vecka efter att uppropet startade har flera tusen brev skickats, varav Dan Eliasson läst ett par hundra. Han menar att anledningen till de låga lönerna är ett förmånligt pensionssystem som arbetats fram i tidigare förhandlingar. Han tycker att man behöver prioritera de unga polisernas löner, och är orolig för avhopp.

- Jag tror att om vi inte lyckas uppgradera lönen kommande år, så finns en risk att vi får svårt att rekrytera fler poliser. Jag tror också att det finns en risk att de poliser som ligger lågt slutar. Det vore tråkigt och besvärligt, för det är viktiga personer för svensk polis framtid, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".