En ung man blir omhändertagen sedan han blivit skjuten under EU kravallerna i Göteborg 2001. Foto Tor WennströmLehtikuvaTT
En ung man blir omhändertagen sedan han blivit skjuten under EU kravallerna i Göteborg 2001. Foto Tor WennströmLehtikuvaTT
SR 90 år

2001 - EU kravallerna i Göteborg

EU-kravallerna 2001
1:38 min

I samband med EU-toppmötet i Göteborg uppstod våldsamma kravaller och den då 19 årige Hannes Westberg blev allvarligt skadad då han blev skjuten av polisen.

Hela det här året har Sveriges Radios 90 års-jubileum firats. Under två veckor uppmärksammar vi nu stora nyhetshändelser från P4 Göteborgs sändningsområde genom årtiondena. Varje vardag efter 15.30 hör du inslagen i Eftermiddag i P4.

Göteborgskravallerna uppstod den 14-16 juni 2001 med anledning av EU-toppmötet i Göteborg och besöket av USA:s president George W. Bush.

Det var dom mest omfattande sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Sverige på flera decennier. Den intensiva nyhetsbevakningen av kravallerna överskuggade både EU-toppmötet, de alternativa seminarierna och de tre stora fredliga demonstationerna som samlade cirka 50 000 personer.

Dom omkring 2500 poliserna som var i tjänst grep 530 personer och omhändertog 385 personer under dom aktuella dagarna. Flertalet av dom gripna greps i samband med aktionen på Hvitfeldtska gymnasiet. 

Det förekom stenkastning och sammanlagt skadades 53 polismän och 90 demonstranter varav en 19 åring Hannes Westberg blev mycket allvarligt skadad efter att ha blivit skjuten av polisen.  Det blev även omfattande materiella skador som till exempel trasiga fönsterrutor.

Under de aktuella dagarna grep de runt 2 500 poliserna 530 personer (varav 459 i samband med aktionen på Hvitfeldtska gymnasiet) och 385 omhändertogs. Ett 80-tal demonstranter åtalades och flertalet dömdes för våldsamt upplopp. 170 polismän anmäldes av demonstranter och fem åtalades, men ingen fälldes. En polischef åtalades för frihetsberövande i samband med en avspärrningsaktion med gripanden vid Hvitfeldtska gymnasiet, men friades i hovrätten även han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".