Vädjar om hjälp för att klara mottagandet

1:47 min

Antalet ensamkommande ungdomar ökar, men Göteborg har med hjälp av Ale och Mölndal lyckats få fram boendeplatser så att man kommer att klara helgen.

– Inför helgen har vi kommit upp i drygt 1500 platser. Det är en ökning med 350 bara sedan i onsdags, säger Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning.

De så kallade transitboendena ska fungera som boende i upp till en vecka innan Migrationsverket har anvisat en kommun som den ensamkommande ska bo i under tiden man söker asyl. Det här hinner verket idag inte med inom den utsatta tiden, vilket skapar proppar i systemet.

Och bemanningen är ett pussel att klara av.

– Det är en oerhörd utmaning. Vi lägger det pusslet timme för timme för att klara dag för dag. Men gensvaret är bra och det ser ut som att vi kommer att klara bemanningen nu inför helgen.

Varje dygn kommer omkring 150 ensamkommande unga till Göteborg, och gränskontrollerna väntas inte på kort sikt minska antalet. Göteborg och Mölndal är två av bara fem så kallade ankomstkommuner i landet och Sven Höper på stadsledningskontoret hoppas att snart fler kommer att hjälpa till.

– Jag hade igår kontakt med regeringskansliet om hur man funderar kring ankomstkommuner och jag vet att ett arbete pågår med att försöka utöka med fem-sex stycken till. Och skulle fler kommuner bli ankomstkommuner skulle vi få lättnader och en bättre genomströmning hos oss, säger Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret i Göteborg.