SR 90 år

1992 - Spårvagnsolyckan

2:30 min

13 människor miste livet i spårvagnsolyckan den 12:e mars 1992. Det var en spårvagn som skenade nedför Aschebergsgatan och som sedan spårade ur vid Vasaplatsen.

Hela det här året har Sveriges Radios 90 års-jubileum firats. Under två veckor uppmärksammar vi nu stora nyhetshändelser från P4 Göteborgs sändningsområde genom årtiondena. Varje vardag efter 15.30 hör du inslagen i Eftermiddag i P4 Göteborg.

Det är en grå torsdagsmorgon i mars 1992 och snöblandat regn faller över Göteborg. Mellan Vasaplatsen och Sahlgrenska sjukhuset står folk och huttrar på hållplatserna och väntar på att kollektivtrafiken ska komma igång. Det är ett strömavbrott vid Sahlgrenska sjukhuset, och spårvagnstrafiken står still.

Vagnarna som har fastnat vid Wavrinskys plats måste sättas i trafik så fort som möjligt. Tanken var att backa dem tillbaka ner till Vasaplatsen för att de ska kunna köra vidare på andra linjer.

Men när den sista vagnen i kön ska backas går något snett. En trafikledare lossar på bromsarna för att rulla vagnen några meter ner till strömförande sträcka. Han vet inte om att nödbromsen inte fungerar i det läget så spårvagnen fortsätter bara att rulla. Lutningen på den 1,5 kilometer långa backen är sex procent.

Poliserna som fanns på plats för att hjälpa till att dirigera trafiken sitter nu i polisbilen, och med sirenerna påslagna kör den jämsides med den skenande vagnen. Kanske räddar de någon. Men inte alla. Den första bilen blir påkörd i korsningen med Engelbrektsgatan. Vid Vasaplatsen befinner sig ett hundratal personer.

När spårvagnen spårar ur går det i över hundra kilometer i timmen. Fler än 70 personer mejas ner när vagnen kraschar in i en husvägg. 13 människor omkommer.