Johanneberg Science parks nya guldgula hus är granne med Chalmers. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Nu är det invigt - Johanneberg Science park. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Mötesplats som ska ge tillväxt i Göteborg

"Det känns fantastiskt spännande"
2:05 min

Nya Johanneberg Science park i Göteborg ska bli en mötesplats där små företag med spännande idéer får möjlighet att utvecklas och växa i en kreativ miljö.


Vd:n för Johanneberg Science park Mats Bergh är full av framtidstro.

- Det här känns fantastiskt spännande. Det nya är att vi nu tar första steget för att skapa Göteborgs största mötesplats för intressenter som jobbar med hållbar samhällsutveckling.

Det talas mycket om nätverk, mötesplatser och open arenas där man kommer i kontakt och delar med sig av kunskap - hur då?

- Absolut, det är det vi som organisation är till för, säger Mats Bergh.

- Vi ska stimulera det mötet och vi har en fysisk plats att erbjuda att skapa mötet på. Sen är det upp till alla aktörer att utnyttja den chansen.

Att allt är möjligt och att man är smartare tillsammans är något av vad som kommer prägla Johanneberg Science park, som grundades av Göteborgs stad och Chalmers och där en av delägarna är AB Volvo.

Intresset för att vara med i det nya guldgula huset i kanten av Chalmersområdet vid Mossen är stort och snart är huset fullt.

Redan på plats är HSB:s forskningslab för boende, Riksbyggens satsning på energieffektiva bostäder och elbussen ElectricCity.

Men det är ändå bara början.

- Ja, det här är första fasen och vi kommer bereda plats för kanske 400 nya medarbetare. Den långsiktiga målsättningen är 4000 nya medarbetare, väldigt liknande den miljö som finns på Lindholmen Science park. 

Vilken betydelse är förhoppningen att Johanneberg Science park ska få för Göteborg och regionen?

- Jag hoppas att det vi gör här kan göra Göteborg till en tillväxtmotor i Sverige där vi samlar nya aktörer, att Göteborg växer och frodas och att arbetsmarknaden går åt rätt håll och att vi breddar den, säger vd:n Mats Bergh.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".