Anita Thungström.
SR 90 år

Anita överlevde broraset med en hårsmån

"Det var väldigt dimmigt"
2:59 min

Under natten den 18:e januari 1980 var Anita Thungström på väg hem till Skärhamn från Trollhättan. Hon passerade Almöbron 30 sekunder innan den rasade.

Det liberiaregistrerade bulkfartyget Star Clipper var på väg till Norge då olyckan skedde. Det var osedvanligt dimmigt natten mellan den 17:e och 18:e januari 1980.

Fartyget hade hjälp av lots då det gick in i Hakefjorden under Almöbron men av okänd anledning kom fartyget ur kurs och körde på brofästet på Almösidan. Hela bron rasade och sju bilar körde rakt ner i det iskalla vattnet. Sammanlagt omkom åtta personer.

En lastbilschaufför som kom från Stenungsundshållet bidrog till att dödstalet inte blev ännu högre. Den täta dimman gjorde att han tog sikte på broräcket och hade sinnesnärvaro nog att stanna lastbilen då räcket plötsligt var borta. 

Haveriutredningen fastställde aldrig någon klar orsak till olyckan och ingen fick skulden. I efterhand har det framkommit att fartyget tidigare haft problem med sitt styrmaskineri och uppgifter finns om att fartyget dygnet innan varit nära att gå rakt in i ett berg när det lotsades i norska Fredrikstad. Denna information vidareförmedlades dock inte till den svenske lotsen.

Bilfärjor ersatte bron medan en ny Tjörnbro byggdes. Den blev klar på rekordfart - redan den 9 januari året efter invigdes den av kung Carl XVI Gustav. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".