Kevin föddes i vecka 29 ligger på sin mammas bröst. Foto: Privat
1 av 3
Kevin vägde bara 745 gram när han föddes i vecka 29. Foto: Privat
Kevin och Isak ligger vid sin pappa Mikaels bröst. Foto: Privat.
2 av 3
Kevin och Isak ligger vid sin pappa Mikaels bröst. Foto: Privat.
Kevin och Isak sitter på marken. Foto: Privat
3 av 3
Kevin och Isak är drygt två år idag. Foto: Privat.

Kevins kamp för att överleva

"Jag var orolig under hela graviditeten"
3:26 min

Kevin och Isak föddes redan i vecka 29. Kevin vägde bara 745 gram och det var ovisst om han skulle överleva. 

– Jag var livrädd, säger deras mamma Madeleine Wejlerud.

I vecka 11 fick Madeleine Wejlerud och hennes sambo Mikael Bengtsson reda på att dom väntade tvillingar. Redan då såg man att det ena fostret var större än det andra. Efter det gjordes ultraljud varannan vecka och då såg man att dom drabbats av en åkomma som kallas tvillingtransfusionssyndrom vilket bland annat innebär att dom inte får lika mycket näring. Det skapade stor oro hos föräldrarna.

På grund av att Kevin slutade växa fattades beslutet att barnen skulle plockas ut genom kejsarsnitt. Då var barnen i vecka 29. Kevin vägde 745 gram och Isak vägde 1200 gram. Dom var 36 respektive 39 centimeter när dom förlöstes genom kejsarsnitt.

Barnen fick vara på Östra sjukhuset i fem månaders tid på grund av att många komplikationer tillstötte. Det började bra men så kollapsade Isaks ena lunga. När han tillfrisknade blev Kevin sjuk. Han fick problem med sin tarm som i sin tur ledde till blodförgiftning och att hans hjärta blev påverkat. Kevin fick opereras fem gånger och han fick  tre blodförgiftningar. 

– Det var många bakslag och jag var livrädd.  Man lever mellan hopp och förtvivlan men jag kunde bara inte se att inte få hem båda två, säger Madeleine Wejlerud.

Idag är barnen drygt två år och dom mår bra. 

– Kevin är fortfarande lite mindre men han är på god väg att växa ikapp, säger Madeleine.

Madeleine är med i styrelsen för Prematurföreningen Väst som anordnar träffar för föräldrar som har prematura barn. Dom ger också stöd till andra nyblivna föräldrar på neonatalavdelningar. Idag, den 17:e november är det Internationella Prematurdagen. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".