Göteborgare hjälper flyktingarna på grekiska Samos

1:37 min

Tillsammans med flera andra föreningar och organisationer vill de hjälpa flyktingar som kommer till den grekiska ön Samos.

Refugees Welcome to Gothenburg, som jobbat med flyktingmottagande på centralstationen bland annat börjar nu ett annat arbete. Tillsammans med flera andra organisationer och föreningar runt om i Sverige gör de nu en insamling till flyktingmottagandet på Grekiska ön Samos. Muhammed Simmo är en av drivkrafterna bakom det här arbetet.

- Vi har så många goda krafter som har ställt upp på bland annat centralen så jag tänkte att vi borde kunna göra något även för flyktingarna på Samos,berättar Muhammed Simmo.

Idén till den här insamlingen dök upp efter man hade hört att hur det är för flyktingarna på Samos. Emma Berthling Forseth var på Samos med Sjöräddningssälskapet och Gula båtarna för en hjälpa till sjöss och hon såg att sitautionen på ön var ohållbar.

- Vi slog snabbt av att det var fullständig missär där, allt saknades.

De startade sin verksamhet efter sommaren på centralen när de såg att flyktingarna som kom till Göteborg inte fick någon hjälp om hur och vad de gör när de har kommit hit.

Efter att myndigheterna tog över det ansvaret på centralen så avvecklade refuges welcome to gothenburg sin verksamhet där som nu drar igång den här insamlignen till Samos. Muhammed Simmo menar att situationen på Samos kräver att man agerar snabbt.

- När vi känner att vi har fått tillräckligt så kommer vi antingen åka ner själva eller samarbeta med någon organisation som redan finns på palts där.