Säkerhetspolisen jagar misstänkt terrorist

1:15 min

Igår eftermiddag höjdes terrorhotnivån i Sverige från nivå tre till nivå fyra för att säkerhetspolisen nu jagar en person som misstänks förbereda terrorbrott.

Både säkerhetspolisen och försvarsmakten höjde igår terrorhotnivån till den högsta i Svensk historia.

En man i 25-års åldern är anhållen i sin frånvaro misstänkt för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige, misstankar som grundar sig i konkret underrättelseinformation som säkerhetspolisen tagit emot.

Mannen jagas nu intensivt av säkerhetspolisen och sent igår kom uppgifter om att polisen tagit del av namn och bild på den misstänkte mannen, information som Säkerhetspolisen inte planerar att sprida till allmänheten.

Polisen har höjt sin beredskap i hela landet och många har fått jobba över sedan igår kväll.

I Göteborg har polisen fått uppdraget att jobba trygghetsskapande genom att synas på allmänna platser med mycket folk i rörelse.

Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen meddelar att man inte höjt sin beredskap då inga konkreta hot mot den egna verksamheten finns. Lisa Klang, presstalesperson på Sahlgrenska säger till P4 Göteborg att man är väl förbered på eventuella krissituationer.

Hans Braun, forskare inom kontraterrorism, säger till TT att den höjda hotnivån ska tas på allvar då säkerhetspolisen inlett en förundersökning och uppenbarligen har väldigt konkret information.

Säkerhetspolisen och polisen säger dock att det inte finns någon anledning till oro hos allmänheten, samtidigt som man manar till "skärpt vaksamhet inför saker som sticker ut".

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till P4 Göteborg att man ska leva som vanligt och att det inte finns några konkreta attentatsplaner mot Sverige.

Fler poliser syns i bland annat Göteborg och polisen i Västra Götaland  håller en pressträff klockan elva på torsdagen.