Polischefen: Inget område är särskilt hotat

2:50 min

Polisens regionchef Klas Friberg  berättade vid en presskonferens i Göteborg att polisen bistår säkerhetspolisen. Polisen kommer bland annat ha extra bevakning av publika platser.


Regionchefen Klas Friberg berättade vid en presskonferens idag vad den förhöjda terrorhotnivån innebär för regionens del och hur polisen arbetar.

–  Vi jobbar enligt tre riktlinjer. Det ena är att vi ska ha en närvaro på strategiska och publika platser. Just nu handlar det om tio platser i den västra regionen. Det handlar till exempel om kollektivtrafikpunkter runt om, säger han.

– Det andra är att vi bistår polisens förundersökning avseende en person som är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Det tredje är trygghetsskapande arbete för allmänheten i Region Väst.

– Ingen plats är speciellt hotad i området, säger polisens regionchef Klas Friberg.

Den särskilda händelsen varar till på söndag. 

Man kan ringa 11414 om man har frågor eller vill reflektera kring den särskilda händelsen.  

Göteborgspolisen jobbar nu med tre så kallade "särskilda händelser" . Förutom terrorhotet så handlar det också om gängkriminaliteten och det stora antalet flyktingar som just nu kommer till Västsverige. 

Hans Braun, forskare inom kontraterrorism, säger till TT att den höjda hotnivån ska tas på allvar då säkerhetspolisen inlett en förundersökning och uppenbarligen har väldigt konkret information. Säkerhetspolisen och polisen säger dock att det inte finns någon anledning till oro hos allmänheten, samtidigt som man manar till "skärpt vaksamhet inför saker som sticker ut".