IFK Göteborg anklagas för rasism

1:44 min

Föreningen Göteborgs unga muslimer känner sig felaktigt behandlade av fotbollsklubben IFK Göteborg.

Föreningen upplever att IFK tackat nej till medverkan i en fotbollscup just för att de är muslimer. Något som Martin Kurzwelly, klubbdirektör beklagar.
– Jag kommer att gå till botten med det här för att se vad som orsakat den felaktigheten och det uttrycket som förekommer.

Föreningen Göteborgs unga muslimer ordnade i helgen en välgörenhetsturnering i fotboll. Pengar man samlade in går till flyktingbarn i Libanon. Även IFK Göteborg var inbjudna att delta och var positiva till en början men drog sig ur sedan och när föreningen ringde upp och frågade varför, fick man svar som förvånar.

Faraj Semmo är talesperson för föreningen Göteborgs unga muslimer.

– Då svarade han; "Tyvärr, vi har fått order om att vi inte ska bli politiskt utnyttjade." Och det frågas om det är för att vi är muslimer och då svarade han att; "Ja, tyvärr är det så, vi har fått order uppifrån." Det känns tråkigt, säger Faraj Semmo.

IFK Göteborg själva säger att man inte kunde ställa upp i fotbollscupen på grund av att man inte fick ihop det med andra inplanerade matcher. Klubbdirektör Martin Kurzwelly har bjudit in Göteborgs unga muslimer för samtal och ägnade gårdagen åt att ta reda på vad som sagts från klubben.

– Det har inte framkommit att någon svarat på det sättet, det vill jag gå till botten med att säkerställa att det aldrig får uttryckas på ett sånt sätt att det kan tolkas så. Vi måste vara tydliga i de här frågorna. Det är det hela vår verksamhet vilar på, det är kamratskap.