Färre nattplatser för hemlösa i vinter

1:08 min

Det blir färre nattplatser för hemlösa Göteborgare i vinter. Det beror på att Stadsmissionens boende Gatljuset vid Götaälvbrons fäste på Hisingssidan inte kommer att öppna igen på samma ställe.


Malin Östling verksamhetschef på kommunens sociala resursförvaltning och ansvarig för socialt boende:

– Stadsmissionen har fått stänga sina platser på Gatljuset, så det blir ju lite färre platser för de som söker skydd utan att söka bistånd från Socialtjänsten.

Vad tänker du om det?

– Det är ju alltid bekymmersamt, vi har bett Räddningsmissionen att dubbel-belägga på deras boende, vilket dom gör, så att de kan rädda fyra platser.

– Vi  har ett tätt samarbete med frivilligorganisationerna, så om det blir ett akut läge får vi resonera oss fram till vad vi gör. Om de till exempel kan öppna en kyrka eller om vi får ta en gymnastiksal i anspråk.

Då blir det madrasser på golvet?

– I ett akut läge kan jag tänka mig det, säger Malin Östling. 

När Gatljuset stängde för renovering försvann tio nattplatser för hemlösa. Nu är det beslutat att härbärget ska byggas upp någon annan stans i stan, oklart var, men det tar lite tid.

– Vi får laga lite efter läge och hoppas det inte blir alltför kallt eller bekymmersamt, säger hon.

Dessutom finns i reserv socialjourens tio nattplatser som i första hand ska användas för de som har laglig rätt att få akutboende ordnat av kommunen.