1982 - Radio Göteborg stängs

År 1982 stängdes Radio Göteborg i hela fyra veckor sedan dåvarande chefen entledigats och personalen gått ut i strejk.

Hela det här året har Sveriges Radios 90 års-jubileum firats. Under två veckor uppmärksammar vi nu stora nyhetshändelser från P4 Göteborgs sändningsområde genom årtiondena. Varje vardag efter 15.30 hör du inslagen i Eftermiddag i P4. 

Satirprogrammet Kabaré Apropå leddes av Frank Gunnarsson och medverkade gjorde författare och skådespelare som Kent Andersson, Weiron Holmberg, Roland Jansson och Anders Wällhed, med inslag av en viss Kurt Olsson. Programmet var minst sagt omstritt och fick ett 40-tal anmälningar vara 15 fälldes i Granskningsnämnden.

Satirprogrammen i Radio Göteborg diskuterades i riksdagen och Granskningsnämndens utslag hamnade till och med på regeringens bord, som skickade den vidare till radioledningen. Radio Göteborgs dåvarande chef Bo Carlson fick kritik för att inte ha ingripit mot programmen och fick sluta som chef med omedelbar verkan. Det ledde i sin tur till att personalen gick ut i strejk. 

Dagen efter gick även sju andra lokalradiostationer samt radions reportagebyrå i Stockholm ut i sympatistrejk. Efter några dagar valde lokalradions ledning att stänga Radio Göteborg eftersom man inte lyckats få tag i en lämplig chef. Stationen var stängd i hela fyra veckor och personalen var lockoutad under tiden, en unik händelse i svensk mediehistoria.

Radio Göteborg började så småningom sända igen, efter att personalen under protest förklarat sig villig att arbeta vidare. Ett par månader senare utsågs tv-mannen Pelle Bergendahl till ny chef, trots att han under konflikten varit en skarp kritiker av lokalradioledningen.