En digital skylt från tingsrätten med texten "Angående: terroristbrott".
Personerna utpekas som IS-sympatisörer. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio.

Åtal för terrorbrott i Göteborg

"Svårigheterna handlar om att utreda och bevisa"
2:11 min

Idag väntas åtalet vid Göteborgs Tingsrätt mot två personer misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien 2013.
Åtalet är ovanligt och kommer sätta rättsväsendet på prov, menar experter.

Göteborg är den stad i Sverige där flest personer lämnat för att ansluta sig till IS och åtalet är viktigt menar Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered.

- Jag tror att det kan göra skillnad på många sätt, dels en preventiv funktion att folk drar sig för att begå brott men det är också så att jag får höra från medborgare i Angered att det är djupt oroande att människor som kommer tillbaka och kanske till och med skrutit om sina brott inte har lagförts tidigare och att det här stegen tas det ger oss som bor och vistas i Angered en ökad trygghet säger Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered.

- Jag tror att vi måste få genomslag i att få domar och att personer som gjort de här sakerna blir dömda. Det är ett viktiga signaler ut i samhället att det faktiskt händer något, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg Stad

Det var i somras som Säkerhetspolisen ihop med Nationella insatsstyrkan och polisregion Väst gjorde tillslag mot flera adresser i göteborgsområdet och de båda männen greps. De utpekas som IS sympatisörer och häktades senare på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. Ytterligare en man häktades i sin frånvaro för medhjälp och han är fortfarande på fri fot.
Åtalet kommer sätta rättsväsendet på prov.
Att bevisa brott begångna i krigszoner som Syrien är svårt eftersom det inte går att utreda på plats.
Bevisning i det här målet består främst av bildmaterial där de misstänkta ska finnas med.
Tomas Lindstrand före detta chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och oberoende expert förklarar situationen så här.

- Vi har väldigt mycket straffbestämmelser på det här området, det är inte där skon klämmer utan svårigheterna handlar om att utreda och bevisa, säger
Tomas Lindstrand före detta chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt siffror från Säkerhetspolisen har ungefär 120 personer återvänt till Sverige efter att ha krigat för IS. Men ingen har hittills dömts. Den nuvarande terrorlagstiftningen i Sverige håller på att ses över och kompletteras. Och en utredning väntas bli klar nästa sommar. Erik Nord, är chef för polisen i storgöteborg.

- Det är bekymmersamt när vi får hem individer från de här områdena för om de har haft en teoretisk övertygelse när de åkte så kommer de hem med både teori och praktik och alla kanske inte är trötta på våldet utan tar med sig det hem, säger Erik Nord, chef för polisen i storgöteborg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".