Maria Edström, forskare på JMG. Foto Ylva Nilsson/Sveriges Radio.
Maria Edström, forskare på JMG. Foto Ylva Nilsson/Sveriges Radio.

Män dominerar nyhetsflödet

0:59 min

Det är fortfarande fler män än kvinnor som hörs och syns i nyhetsflödet. Det visar rapporten Räkna med kvinnor 2015 som lanseras idag.

Den här studien kommer vart femte år och för fjärde gången ser resultaten nästan exakt lika dant ut. I svenska medier är bara 31 procent av de som kommer till tals kvinnor. 

Både tidningar, radio och tv har granskats.  Mansdominansen gäller såväl presentatörer och reportrar som dom personer som blir intervjuade i nyheterna.

Maria Edström är medieforskare och rapportförfattare på JMG vid Göteborgs universitet.

– Det är deprimerande att svenska medieföretag inte har kommit längre på 15 år. Sverige vill gärna se sig som världens mest jämställda land, men faktum är att vi i nyhetsrapportering är omkörda av länder som USA, Rumänien, Mexiko och Pakistan, säger hon och fortsätter: 

– Det finns gott om kvinnliga experter nu för tiden. Så det skulle inte behöva se ut så här. Jag hoppas detta ska fungera som en väckarklocka för nyhetsmedia, säger hon. 

Det svenska resultatet ingår i den internationella studien Global Media Monitoring Project (GMMP). Studien genomförs vart femte år och granskar hur kvinnor och män skildras i nyhetsflödet under en dag. I år har 114 länder har deltagit i GMMP vilket gör den till den mest omfattande studien sedan starten 1995.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista