Sveriges rikes lag.  Foto: Jessica Gow/TT
Sveriges rikes lag. Foto: Jessica Gow/TT

Två åtalas för terrorbrott i Syrien

0:58 min

Idag blev två personer, 30 respektive 32 år gamla, åtalade vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien 2013. 

De bägge männen, som är från Göteborg, åtalas för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord i Syrien. Enligt åtalet har de under våren 2013 varit delaktiga i att mörda två män genom att skära av deras halsar.

Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström lyfter fram en film som det tyngsta beviset i åtalet. Filmen har analyserats av nationellt forensiskt centrum och ska enligt Qvarnström bevisa de misstänktas delaktighet i avrättningen. Hon beskriver det som "mycket övertygande bevisning" i målet.

Männen greps i juli varefter 30-åringen har suttit häktad. 32-åringen, som är rullstolsburen, har under hösten varit på fri fot, dock med reseförbud och har bara fått vistas i Göteborg. Båda männen nekar till brott.

Ytterligare en 27-årig man är efterlyst för medhjälp till terrorbrott. Han tros befinnas sig i Syrien.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista