Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
1 av 6
Sjukhusclownen Joakim Ahl, vars karaktär heter Sören, blåser såpbubblor med treåriga Isabella och mamma Karolina. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
2 av 6
Treåriga Isabella och hennes mamma Karolina. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
3 av 6
Maja Ringstad och Joakim Ahl trollar och leker med barnen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
4 av 6
Maja Ringstads karaktär heter Loppa. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
5 av 6
Joakim Ahl inne i sjukhusets clownloge. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
6 av 6
Maja Ringstad gör sig redo för att gå ut till barnen på sjukhusets lekterapi. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio

Clowner gör livet lättare för sjuka barn

"Vi kan flytta oss utanför sjukhuset med hjälp av fantasin"
2:57 min

Sjukhusclownerna i Göteborg vill att barn som vårdas på sjukhus ska glömma det som är jobbigt för en stund. Clownkliniken i Göteborg har fått en halv miljon kronor extra.

Inne på sjukhusets lekterapi blåser clownerna Sören och Loppa såpbubblor med barnen. Det är syskon till dom som vårdas på sjukhuset, men också sjuka barn som lämnat sina avdelningar för att få tänka på annat för en stund.

– Vi kan förflytta oss utanför sjukhuset med hjälp av fantasin med dom här barnen. Vi kanske är i ett flygplan eller båt, säger Joakim Ahl, som med den röda näsan och trollerikort i fickorna bär namnet Sören.

På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vårdas barn med allt ifrån cancer och hjärtsjukdomar till en bruten arm eller magont.
Förutom att hitta nycklar till det som är roligt i en situation som är tung och svår är leken med clownerna också ett sätt att få bearbeta det man varit med om. Det säger Maja Ringstad:

– Vi jobbar mycket med känslorna och i mötet med barnen fångar vi upp det som finns i rummet och det leder till det vi improviserar runt. Det kan ibland bli som en bearbetning kring det som man varit med om. 

En treårig flicka i rosa tröja och gula tights har kommit ner till lekterapin tillsammans med sin mamma som drar på en droppställning. Flickan heter Isabella och vårdas för cancer. Hon har träffat clownerna förut och när hon får syn på Sören och Loppa händer något med hennes blick.
Isabella pratar genom sin nalle och gör så att den nickar och gestikulerar. Å på så vis får hon och clownerna kontakt. Hennes mamma Karolina är också med i leken.

– Det betyder jättemycket när clownerna kommer, säger hon. 


Västra Götalandsregionen har inför nästa år satsat en halv miljon kronor på Clownkliniken, det för deras verksamhet på sjukhusen i Skövde, Trollhättan och Borås. Deras verksamhet på Drottning Silvias Barn och ungdomsjukhus här i Göteborg bekostas än så länge av sjukhusets insamlingsstiftelse och barncancerfonden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".