Nizar Khalayli ser likheter mellan hans fall och den 22-åringen som nyligen jagades för terrorbrott. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio
Nizar Khalayli ser likheter mellan hans fall och den 22-åringen som nyligen jagades för terrorbrott. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio

Felaktigt utpekade terrormisstänkta begär skadestånd

Nizar Khalayli: Polisen har inte lärt sig av sina misstag
1:46 min

Fem år efter det påstådda terrorhotet mot Nordstan i Göteborg, förbereder nu de misstänkta en skadeståndsansökan.

Larmet ledde till stort polispådrag i Nordstan och ett våldsamt tillslag mot fyra män som kort därefter släpptes, friade från misstankar. Det aktuella fallet med 22- åringen som greps i Boliden i förra veckan men friades snabbt från terrormisstankar påminner om händelsen för fem år sen säger Nizar Khalayli som var då en av de misstänkta.

- Jag blev direkt påmind om det som vi gick genom, berättar Nizar.

Det har nu gått drygt fem år sen den tidiga morgonen när polisen stormade in i de fyra männens lägenheter. De släpades ut för att tas med till förhör men släpptes kort därefter och friades från alla misstankar.

- Polisen stormade vår lägenhet och riktade vapnen mot mig och min familj.

Förra året kritiserade Justitieombudsmannen i sitt beslut bland annat polisens våldsamma agerande i det här fallet. Robert Hårdh som är människorättsjurist på Civil rights defenders som driver det fallet och planerar att lämna in en skadeståndsansökan inom kort.

-Männen har lidit av detta under de här åren, säger Robert Hårdh.

Trots att det har gått fem år är den händelsen svår att glömma för de inblandade och Nizar Khalayli är kritisk hur de behandlades och även hur 22-åringen som nyligen råkade ut för en liknande sak behandlats.

- Man känner ingen trygghet om de går på första bästa och om det är skarpt läge så går den rätta personen löst och då kan det smälla, berättar Nizar Khalayli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".